Recykling organiczny – kompostowanie jest to naturalna metoda unieszkodliwienia i zagospodarowania odpadów pochodzenia organicznego w procesie częściowego tlenowego rozkładu (butwienie). Efektem procesu jest substancja próchnicza zwana „czarnym złotem ogrodników”, która może być stosowana jako nawóz.
Co można kompostować?
- odpady z warzyw, owoców, chwasty,
- niewykorzystane wyroby piekarskie (np. suchy chleb),
- skoszona trawa, liście, drobne gałązki,
- resztki jedzenia pochodzenia roślinnego,
- fusy z herbaty i kawy,
- skorupki jaj,
- odchody zwierząt roślinożernych.
Odpady trafiające do kompostownia mogą stanowić nawet 60% śmieci wyrzucanych z gospodarstwa domowego.
Ogrodowe kompostowniki pozwalają chronić naturalne środowisko, zmniejszają strumień odpadów trafiających na wysypisko śmieci, oszczędzają nasze wydatki na nawozy sztuczne.